John WippCurriculum Vitae Galleri Dikter
John Wipp vid Badlakanlandskap,sgraffito på Stora Södergatan i Lund 1980
John Wipp, född 1927 i Stockholm, bosatt i Lund sedan 1960. Död 1 juni 2005.
1941-44 Utbildning till instrumenttekniker vid Stockholms stads yrkesskolor. Köper sin första oljefärgslåda.
1946 Börjar på Konstfacks aftonskola.
1947 Studieresa till England.
1948 Debuterar på vårsalongen, Liljevalchs konsthall.
1949 Efter militärtjänst uppehåll i studierna. Arbetar som dekorationsmålare på Oscarsteatern och deltar i den konstnärliga utsmyckningen av Världsportutställningens paviljonger.
1950 Återupptar studierna vid Konstfacks högre avdelning med Tor Hörlin som lärare. Inbjuden at utställa hos Västerbottens läns konstförening i Umeå och deltar i vårsalongen på Liljevalchs.
1951 Deltar i vandringsutställning med God Konst.
1952 Vårsalongen, Liljevalchs. Avslutar studierna vid Konstfack.
1953 Svenska slöjdföreningens stipendium. Studerar under höstterminen stucco lustro-måleri vid Accademia delle Belle Arti i Florens.
1954 Flyttar till Villa Thalassa i Helsingborg och deltar i starten av målarskolan och utställningsverksamheten där.
1955 Gör ett album med vykort till utställningen H 55.
1956 Separatutställning på God Konst i Göteborg. Grupputställning "Ny generation II" på Galerie Colibri i Malmö.
1957 Flyttar till Malmö och får ateljé vid Östra Förstadsgatan. Deltar i Nordiska Konstförbundets utställning i Göteborg.
1958 Carl Larsson-stipendiet. Maria Leander-Engströms stipendium till "Unga tecknare". Separatutställning på Malmö museum.
1959 Studerar under vårterminen grafik vid Slade School i London. Deltar i utställningen "7 skåningar" i Göteborgs konsthall och debuterar på Skånes konstförenings höstsalong. Deltar i utställning om utsmyckningen av det nya landstingshuset i Lund på Arkivmuseet, Lund.
1960 Flyttar till Lund och gifter sig med Anne de Laval, som har barnen Tamara och Sebastian Malmeström. Övertar Brita af Klerckers ateljé vid Västra Mårtensgatan. Deltar i "7 skåningar" på Hallands museum i Halmstad. Separatutställningar på Arkivmuseum och Krognoshuset i Lund. Skånes konstförenings stipendium och Ellen Trotzigs stipendium. Reser till Italien och Grekland (Mykonos).
1961 Ester Lindahls stipendium. Resor till Frankrike (Normandie och Bretagne) och till Storbrittanien. Deltar i "8 skåningar" på Sveagalleriet i Stockholm. Sonen Patrik föds.
1962 Separatutställning på Lilla Galleriet i Stockholm. Inbjuden att delta i Nordiska ungdomsbiennalen i Köpenhamn.
1963 Utställning på Jönköpings museum med Berto Marklund. Inbjuden att delta i Helsingborgs konstförenings jubileumsutställning. Lunds stads kulturstipendium. Bor under hösten och vintern med familjen i Almunecar i Spanien.
1964 Deltar i Samfundet Konstnärer i Skånes utställning i Lunds konsthall. Separatutställning på Galleri Leger i Malmö. Börjar som bitr lärare i formlära vid LTH´s arkitektskola, Lund. Medlem i gruppen Inter och utställer med gruppen i Köpenhamn och Oslo och senare på turnéer i Europa.
1965 Separatutställningar på Bollnäs konstcentrum och Gummesons konsthall i Stockholm. Deltar i Nordiska konstförbundets utställning i Trondheim, i "Images suédoises" i Helsingborg, i "Ung mästarkonst" på Skånska konstmuseum, Lund, samt utställer med Inter i Bryssel, Florens, Venedig och Köpenhamn. Resa till Leningrad med Samfundet Konstnärer i Skåne. Edstrandska stiftelsens stipendium. Utställning "Triss" på Norrköpings konstmuseum med Karl-Einar Andersson och Sten Dunér. Dottern Philippa föds. Köper hus i Tolånga vilket sedan dess har fungerat som sommarateljé.
1966 Separatutställning på Galleri Observatorium i Stockholm (aluminiumrum). Deltar i "Rum för fantasin" på Skånska konstmuseum i Lund.
1967 Separatutställningar på Galleri Leger i Malmö och Göteborg. Deltar i "Människa nu" på Lunds konsthall. Resa till Tunisien. Statens mindre arbetsstipendium.
1968 Separatutställning på Galerie Doktor Glas i Stockholm. Börjar på hösten som tf professor i målning vid Konsthögskolan i Stockholm och som föreståndare vid monumentalskolan.
1969 Separatutställningar på Vikingsbergs konstmuseum i Helsingborg och Galerie Doktor Glas i Stockholm. Scenografi till programmet "Supersession" i TV.
1970 Separatutställning på Galleri Prisma IV i Lund. Deltar i "Nutida skånskt måleri" på Södertälje konsthall, i "Nordisk konstutställning" på Hässelby slott, i "Nordens professorer"på Galleri F 15 i Moss, Norge. Utställning på Kristianstads museum med Arvid Widerberg. Resa till Italien.
1971 Deltar i "Aktuell Skånekonst" i Lidköping, i "Akademilärare i Norden" på Sveagalleriet, Stockholm (senare visad under andra namn på Varbergs museum resp Sophienholm, Kongens Lyngby, Danmark). Lämnar tjänsten som tf professor vid Konsthögskolan och förordnas som e o universitetslektor i formlära vid LTH´s arkitektskola, Lund. Resa till Sardinien.
1972 Separatutställningar på Konstfrämjandet i Malmö, Arkivmuseet i Lund och Galerie Doktor Glas i Stockholm. Gör tillsammans med Lasse Söderberg och Werup-Sjöström-kvintetten en audiovisuell föreställning "Skall spelet börja eller är det slut" i Riddarsalen på Malmö museum.
1973 Separatutställning på Galleri 54 i Göteborg, och hos Halmstads konstklubb, Halmstad. Deltar i "Images du Nord" på Musée Dynamique i Dakar, Senegal (arr: NUNSKU), i "Utopier-Realiteter" på Lunds konsthall (arr: Samfundet Konstnärer i Skåne). Flyttar till kombinerad bostad och ateljé vid Nehrmans väg i Lund.
1974 Deltar i "Svensk nutidskonst" på Sönderjyllands museum i Tönder, i utställningar mot kärnkraft på Konstfrämjandet i Malmö och Kulturhuset i Stockholm , i "Konst från Malmöhus län" på Norrbottens museum i Luleå. Ledamot av Statens kulturråds nämnd för konst, museer och utställningar.
1975 Retrospektiv utställning på Lunds konsthall. Separatutställningar på Konstfrämjandet i Örebro och Kalmar konstmuseum (med Bertil Lundberg). Statens större arbetsstipendium.
1976 Ordf i arbetsgruppen för Statens kulturråds konferens "Konstnärer i miljögestaltningen" i Linköping. Separatutställningar på Galerie Doktor Glas i Stockholm och Galleri Metz i Umeå samt i Härnösand. Deltar i vänortsutställninge i Nevers, Frankrike och i "Havet" på Lunds konsthall.
1977 Deltar i "Ljuset från Skåne" på Sandvikens konsthall och i "Thalassa" på Vikingsbergs konstmuseum i Helsingborg. Illustrerar samlingsvolymen "Dikter i Skåne". Slutar som e o universitetslektor i formlära vid LTH´s arkitektskola. Resa till Kreta.
1978 Separatutställningar på Lidköpings konsthall och Vikingsbergs konstmuseum i Helsingborg. Deltar i "Aura 50 år" på Lunds konsthall och i "Skånekonst" på länsmuseet i Linköping. Resa till Kreta.
1979 Deltar i konstmässan i Basel och i "Emalj" på Liljevalchs konsthall. Resor till New York och Marocko.
1980 Separatutställningar på Krognoshuset i Lund, Galerie Doktor Glas i Stockholm och Kommunala galleriet i Umeå. Resor till Florens och Portugal.
1981 Separatutställningar på länsmuseet i Kristianstad och Galleri Leger i Malmö. Ordförande i NUNSKU efter Olle Kåks. Resor för NUNSKU till Paris och till Biennalen i Sao Paolo.
1982 Separatutställning hos Örnsköldsviks konstförening i Örnsköldsviks rådhus.
1983 Utställning op Göteborgs konsthall med Curt Asker. Separatutställning på Ystads konstmuseum. Deltar i "Konst till departementen i Klara" på Konstakademien i Stockholm och i "Bildpoeter - Poetbilder" på Malmö konsthall. Kommissarie för Torsten Anderssons utställning på Biennalen i Sao Paolo. Barnbarnen Lo Wipp och Ossian Malmeström-Theselius föds.
1984 Separatutställning på Galleri Sankt Olof i Norrköping. Deltar i "Svartkonst" på Krognoshuset i Lund där han för första gången visar målningar på kontursågad plywood. Resor till Irland och Madrid.
1985 Deltar i "6 konstnärer från Lund" på Sveagalleriet i Stockholm. Resa till Wien och Budapest. Avgår som ordförande i NUNSKU.
1986 Separatutställning på Borås konstmuseum, Galleri Wallner i Malmö, Dalarnas museum i Falun, Konstcentrum i Gävle och Galleri Ahlner i Stockholm. Deltar i "Konst på stan", en idé-utställning producerad av Ystads konstmuseum (visad även i Kristianstad, Helsingborg och på Arkivmuseet i Lund). Museiresa till Tyskland, Belgien, Frankrike och Italien. Barnbarnen Viktor Wipp och Isabell Malmeström-Theselius föds.
1987 Separatutställningar på Galleri Astley i Uttersberg, Ahlbergshallen i Östersund och Galerie Doktor Glas i Stockholm (med Ulf Trotzig). Deltar i Läderfabrikens öppningsutställning i Malmö. Resa till Spanien.
1988 Separatutställningar på Tomelilla konsthall och Krognoshuset i Lund. Deltar i Auras 60-årsjubileum på Lunds konsthall och i samlingsutställningar i Montevideo och Tokyo, Resa till Paris. Barnbarnet Amanda Wipp föds.
1989 Utställning på Sölvesborgs konsthall med Erik Wipp. Deltar i 13:e Östersjöbiennalen i Rostock och erhåller biennalens pris samt i "Annualen" på Wasahallen i Stockholm. Ester Almqvists stipendium. Resa till Egypten.
1990 Separatutställning på Galleri Wallner i Malmö. Deltar i "Då - nu / 50 - 90" på Galleri Konstnärscentrum i Malmö och i "Gyrr" på Den Frie i Köpenhamn. Utger diktsamlingen "Sovande sjö" på Kalejdoskop förlag. Resor till Italien och Turkiet. Barnbarnet Dapne Malmeström föds.
1991 Deltar i Stockholm Art Fair i Sollentuna och i "Ester Almqvist-stipendiater 1989-91" på Skissernas museum i Lund. Resor till Irland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Italien och Schweiz. Inväljes i Kungl Akademien för de fria konsterna. Barnbarnet Leon Wipp-Ekman föds.
1992 Separatutställning på Konstforum Barbacka i Kristianstad och Galerie Doktor Glas i Stockholm. Deltar i "Tiden" på Göteborgs konstmuseum och i "Grafiker från Lund" i Zabrze och Greifswald. Resor till Paris och Provence. Barnbarnet Vincent Wipp-Ekman föds.
1993 Separatutställning på Krognoshuset i Lund. Deltar i utställningen "Flaggor kring Kinneviken" i norra Västergötland. Resa till Italien.
1994 Separatutställning på Galerie Oijens i Göteborg och Tjörnedalagården i Baskemölla. Deltar i "Gegenwartkunst aus Schweden" på Stadtgalerie i Kiel och i "Kinnekullebanan" i norra Västergötland. Resor till Spanien och USA (Kalifonien).
1995 Separatutställning på Galleri Skelderhus i Munka-Ljungby. Deltar i "Projekt Aqva" på Konstforum Barbacka i Kristianstad och i "Skapelser" i 26 kyrkor i Skara stift. Resor till Frankrike och Teneriffa. Barnbarnet Sid Wipp-Ekman föds.
1996 Retrospectiv separatutställning "Vägen till väggen" på Skissernas museum i Lund. I samband med utställningen utges en bok om John Wipp med texter av Jan Torsten Ahlstrand och Thomas Millroth samt en diktsamling av Wipp med titeln "Blick", båda på Ellerströms förlag i Lund.Separatutställning Galleri Bass, Kristianstad. Deltog i utställningen "Hjälp" på Konstnärshuset i Stockholm.
1997 Separatutställning på Galleri Bergman, Malmö. Galleri Bass, Kristianstad tillsammans med CO Hultén, Bruno Knutman och Uno Svensson. Separatutställning Galleri Persson, Malmö.
1998 Separatutställning i Salarna, Konstakademien i Stockholm. Separatutställning på Lunds Konsthall. Återsende, Tomarps Kungsgård, samlingsutställning.
1999 Separat utställning, Borlänge konsthall.
2000 Avskedsutställning, Galleri Glas, Stockholm.
2000 "Uti i vår hage", Skövde konsthall, samlingsutställning.
2001 Galleri Ahlner Sthlm och Höörs Konsthall
2002 Utger diktsamlingen "Himlen är vit" på ellerströms förlag. Separatutställning Galleri Wallner, Malmö. Samlingsutställningen "INVITATION" Chapelle de la Villedieu, Elancourt, Saint-Quentin-en-Yvelines.
2003 Galleri Kraften, Lomma. Galleri Texas, Lövestad. Galerie Oijens, Göteborg. Galleri Lilla Uppåkra, Staffanstorp
2004 "Närheter", Krognoshuset, Lund.
2004 Målningar och kopigrafier, konstforum Stenhuset, Norrköping
2005 Död i Lund den 1 juni.
Biografin är sammanställd av John Wipp och Jan Torsten Ahlstrand.